+3676/424-133

+3676/424-012

pmhivatal@tiszaalpar.hu

TISZAALPÁR

NAGYKÖZSÉG

A magaslatok keményfa erdői


Erdei sétányAz árvizektől mentes magasabb fekvésű helyeket a tölgy- kőris- szilerdő uralja. Az Alföld egykori keményfa ligeteinek hírmondói a kocsányos tölgyek (Quercus robur). Igen gyakran, mint mocsári tölgyet említik hazai ártéri előfordulása miatt. Hosszú kocsányon csüngő makkjáról, s alapjánál mélyen karéjos leveléről könnyű felismerni. A 20-25 méterre is megnövő fa sokféleképpen hasznosítható. Különösen a fiatal héjkéregben és gesztesedett fájában magas a csersav tartalom. Ezért hidak, hajók építésére kiválóan alkalmas. A különböző növényi részeket kifőzve fekete, barna és sárga festéket ad. Szárított, majd porrá őrölt gubacsából némi vaspor hozzáadásával egykor tintát készítettek.

Az olajfafélékhez tartozó kőrisek közül a keskenylevelű kőris egy őshonos, hazai alfaja a magyarkőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) és az újvilági eredetű amerikai kőris (F. pennsylvanica) él itt. A magyarkőris fája ipari célra értékesebb, gőzölés után könnyen hajlítható. Kérgét egykor heveny Iáz, például malária csillapítására használták. Levelének szívműködés és reumás panaszok elleni jótékony hatását már régen felismerték.

A mezei szil (Ulnus minor) a nedvesebb, tölgyelegyes erdeink gyakori fája. Szívós, bár könnyen vetemedik, de ha vízzel telítődik, ellenálló és tartós marad. Ezért hidak, gátak és hajók építésére is alkalmas. Háncsrésze mézgát és csersavat tartalmaz. Egykor féregűzőként használták. A Magyarországon őshonos vadkörte, vagy vackor (Pyrus pyraster) levelei igen változatosak. Frissen szedett termése fanyar ízű, de téli tárolással élvezhetővé válik.

Az áttelelő fekete levéltetű gazdanövénye a csíkos kecskerágó (Euonymus europeus). Rózsaszín és narancssárga termésével az ősz és a koratél egyik legszebb dísze. Savas, mérgező hatású termése révén azon kevés európai növények egyike, mely rovarölő szerek készítésére is felhasználható. Élősködők és állatok rühösödése ellen alkalmazták valamikor. Rendkívül finom, grafikusi faszén is készülhet belőle. A fehér virágú és hamvaskék termésű kökény (Prunus spinosa) az erdőszélek növénye. Dércsípte kék bogyója gyümölcslekvár főzésére és különböző italok ízesítésére is alkalmas. Levele kifőzve teaként fogyasztható.

 A szívós és rugalmas fájú mogyoró (Corylus avellana) őshonos faj a Kárpát-medencében. Vesszőiért – melyeket ostorhoz, vesszőfonathoz, zsúpfedél szerkezethez, vagy vályoggal tapasztott falakhoz használtak – gyakran nyesték. A tölgyesek szárazabb területein gyakori, a varjútövis benge (Rhamnus catharticus). Feketére érett termése mérgező. Eretlen bogyói zöld festékanyagot szolgáltatnak.

KontyvirágA tőserdei keményfa ligetek magasabb térszintjein az Alföldön ritka alpesi kontyvirág (Arum alpinum) tömegesen virágzik. Eredetét még homály fe­di, feltehetően jégkorszaki maradványnövény. Zöldesfehér virágát, roppant fényigényes lévén, még áprilisban, lombzáródás előtt hozza. Skarlátvörös, terméses torzsája július végén, augusztus elején érik be.

Erdőszélek közönséges növénye a vérehulló fecskefű (Chlidonium majus). Aranysárga szirmú virágait szeptemberig hozza. A növényt megsértve na­rancssárga tejnedvet ereszt, mely mérgező, az ópiumalkaloidákhoz hasonlóanyagot tartalmaz. Nedveit szemölcsök, szeplők ellen, főzetét fájdalomcsillapítóként használták. Magvait hangyák terjesztik. Az erdő bokrosabb, száraz helyeit kedveli a méreggyilok, vagy vadpaprika (Vincetoxi­cum hirundinatia). Nevét paprikához hasonló, erősen mérgező terméséről kapta.

A mogyoróbokrok tövében ott, ahol az öntéstalajt szélfútta buckasorok váltják fel, él egy bennszülött növényünk, a homoki kikerics (Colchicum arenarium). Hattagú, tölcséres, lila virágai ősszel jelennek meg, míg leveleit és termését tavasszal hozza. A növény valamennyi része colchicin alkaloidot tartalmaz, mely a takarmányba keveredve bénítóan hathat az állatok központi idegrendszerére. A Duna-Tisza közén ritkulóban van.

Nedves helyeken közönséges a pénzlevelű lizinka (Lysimachianummularia). Kerek levelei átellenesek. Sárga virágát júniustól augusztus elejéig bontja. Hasonló élőhelyet kedvel a szintén gyakori kerek repkény (Glechoma hederacea). A leveléből főzött tea hurutos és emésztési bántalmak ellen használható.

2014.12.05.

Skip to content